Davranış Psikolojisi’nin önemli isimlerinden B. F. Skinner “İnsanlara muhteşem kitaplar yerine, okuma sevgisi vermeliyiz.” demiştir. Bizler de Canlı Kütüphane projemize, öğrencilerimize okuma sevgisi vermek ve okuma alışkanlığı kazandırmak için 2014 – 2015 eğitim öğretim yılında başladık.

Yola çıktığımız günden beri elde ettiğimiz olumlu sonuçlar ve geri bildirimlerden sonra Canlı Kütüphane proje olmaktan çıkıp dersimiz haline dönüştü. 2 ve 3. sınıflarda yürüttüğümüz Canlı Kütüphane dersimiz, 4.sınıflarda Eser Temelli Kitap incelemeyle birlikte eş zamanlı olarak devam etmektedir.

Canlı Kütüphane dersimizin içeriği yaratıcı drama yöntemi, grafik düzenleyiciler, oryantiring vb. teknik ve yöntemlerle zenginleştirilmiştir. Kitaplarımızı nasıl okumalıyız, nelere dikkat etmeliyiz, bakış açısıyla inceliyoruz. Okurken kitapların hikaye olay örgüsünü oluşturma, karakter analizlerini yapma, ana fikrini bulma, kitap hakkında tahminlerde bulunma ve kavram çalışmalarıyla hikayeleri yeniden yazma çalışmalarını birlikte yürütüyoruz.

“Hem okuyoruz hem eğleniyoruz, hem düşünüyoruz hem de öğreniyoruz.”

İncelediğimiz kitabın yazarlarını okulumuzda konuk ediyoruz. Onlarla atölye çalışmaları, söyleyişler, sohbetler, kitap imzalama günleri şeklinde birçok etkinlik gerçekleştiriyoruz. Kısacası Victor Hugo’nun dediği gibi

“Okuma ihtiyacı barut gibidir, bir kere tutuşunca artık sönmez.” Ne kadar da haklı saygıdeğer Hugo! Aradan geçen 4 yıldan sonra artık biz okumayı çok seviyoruz.

Merhaba nasıl yardımcı olabiliriz?